website-header-banner 3
 

Zwangerschapsbegeleiding

Tijdens een zwangerschap zijn er op alle levensgebieden veel veranderingen. Je kunt zelf invloed hebben op het verloop van je zwangerschap en de bevalling. Een goede voorbereiding en begeleiding helpt je bij het wegnemen van belemmeringen en leer je ‘actief’ te ontspannen. Ontspannen -in alle rust- is gemakkelijk. Ontspannen tijdens een bevalling vraagt een bewuste inzet van kennis en vaardigheden. Er zijn methoden en technieken ontwikkeld die jou daarbij kunnen helpen. 

Op basis van recent wetenschappelijke inzichten, kennisuitwisseling en mijn jarenlange ervaring heb ik praktische oefeningen en technieken ontwikkeld. Veel vrouwen hebben met deze methodiek geleerd om het ‘eigen pijnstillend systeem’ te benutten.

Middels concentratie, ademhaling, lichaamsoefeningen en het bijsturen van gedachten en emoties kun je heel diep ontspannen waardoor je de pijn vermindert en regie kunt houden. 

Tijdens de zwangerschap begeleiding is er aandacht voor het contact met je kindje, voor het zwanger-zijn en fysieke factoren zoals o.a. de bekkenbodem. 

Ben je zwanger? Van Harte Gefeliciteerd!

Zwangerschap Yogales:
Elke dinsdagavond van 19.00 tot 20.15 uur. Bij minicamping Boshoven, Boshoven 29, Alphen. Dit ligt tussen Baarle Nassau en Alphen in, vlakbij het kapelletje van Boshoven. 

Meld je aan, zoals hieronder aangegeven. Na aanmelding krijg je via de mail alle benodigde gegevens om mee te kunnen doen met de Zwangerschap Yoga lessen. Aanmelding via de mail is niet mogelijk.

Graag tot binnenkort :)

Vakantie

In de zomer is er elke week l les! Op de volgende wijze. In juli en eerste week augustus 2024 is er les via zoom en laatste 3 weken augustus is er les door een collega op bovenstaand adres.  

zwanger4
 

Aanmelden kan alleen via de website: Klik dan hier

Wenst U eerst verdere info of wilt u graag kennismaken? Stuur dan een mail naar ofni.[antispam].@anitabosch.nl
of bel 06-22832969

Wanneer je al deelneemt aan de zwangerschapsyoga kun je door in te loggen toegang krijgen tot de pagina speciaal voor zwangere en bevallen vrouwen.

Praktische informatie:

  • In een les is gemakkelijk zittende kleding gewenst, neem ook een matje, een kussen en een deken of badlaken mee.

Inschrijving:

  • Inschrijving klik op de link, zie hieronder bij : 'aanmelden'. Als je daarop klikt komen vanzelf de vakjes op je persoonsgegevens in te vullen.
  • Ook voor een kennismakingsles graag opgeven via dezelfde link, geen verder verplichting tot inschrijving. Je beslist pas na de kennismakingsles of je je inschrijft voor wekelijkse lessen, als het bij één les blijft zijn de kosten € 12,50.
  • Bij inschrijving is de bijdrage  € 11,00 per gegeven les.

Vergoeding van ziektenkosten verzekering

  • Op factuur staat AGB-code vermeld, mocht je aanvullend verzekerd zijn voor zwangerschapbegeleiding kom je in aanmerking voor vergoeding. Zie eigen polisvoorwaarden van je ziektenkosten verzekering.

Bijeenkomst met je partner 

Er worden ongeveer 1x per maand bijeenkomsten voor partners georganiseerd. Partners krijgen informatie waardoor hij/zij begrijpt waar jij mee bezig bent, en je partner krijgt handvatten, hoe hij je kan ondersteunen met de bevalling. Hiervoor kun je je los van de wekelijkse lessen wel of niet voor opgeven. Bijeenkomst is in kleine groep maximaal 2 à 3 koppels en bijdrage is €50,-, duur is ongeveer 2 uur. 

Vakantie 

Vakantie is in augustus 2023.

Een paar ervaringen van deelnemers

Anoniem:

Tijdens mijn bevalling heb ik veel gehad aan de ademhalingsoefeningen. Ook heeft het me vertrouwen en rust gegeven. Daardoor was ik tijdens mijn bevalling ook rustig. Ik raad het iedereen zeker aan. Het is ook leuk om ervaringen te delen met andere zwangere vrouwen. De lessen waren leerzaam en rustgevend. Ook ben je je tijdens een yogales extra bewust van je zwangerschap. Een zwangerschap is heel bijzonder en tijdens de yogalessen ben je je daar ook echt even extra bewust van. 

Carolien Vermeiren

Ondertussen heb ik twee zoontjes en tijdens beide zwangerschappen volgde ik zwangerschapsyoga bij Anita. Via een Nederlandse collega kwam ik toevallig bij de zwangerschapsyoga terecht. Ik wou heel graag meer weten over hoe een bevalling kan zijn, welke dingen er kunnen gebeuren met je lichaam, welke technieken er zijn om weeën op te vangen en vooral hoe kan je bevallen zonder een ruggenprik. In België, waar ik zou bevallen, gebeuren de meeste bevalling met ruggenprik. Ik wou het 'onbelgisch', dus zonder die ruggenprik.
Wat ik leerde tijdens de yoga was voor mij een ontzettende hulp tijdens mijn bevallingen. De verschillende ademhalingstechnieken alsook de invloed en het sturen van je gedachten. Daarnaast was het voor mij zeer behulpzaam dat ik wist wat een bevalling zoal kan veroorzaken mentaal en fysiek, dit maakte mij rustig en zette me ook gemakkelijker in de modus 'dit komt allemaal goed'. Zowel Anita's jarenlange contact met zwangeren, maar ook de andere zwangeren die al een keer bevallen waren deelden graag hun bevallingservaringen en -tips tijdens de lessen. En als er dan iemand uit je les bevallen was, dan werd het bevallingsverhaal vaak bezorgd aan Anita, waarna zij dit voorlas in de les. En die persoonlijke verhalen zijn zo ontzettend inspirerend, zo leerzaam en ook leuk om te horen hoe het is gegaan met de bevalling van iemand waarmee je vaak toch even in de les zat. 
Mijn twee bevallingen waren beide anders, maar ik kon wel beroep doen op alles wat ik mee heb genomen uit de lessen van Anita. Natuurlijk is het de kunst dit toe te passen en dat ook op de manier die bij jou past. Je kan je nooit helemaal voorbereiden op wat er staat te gebeuren, het is daarom vooral loslaten van scenario's die je al dan niet verwacht. Het laten gebeuren en daarbij ook toestaan dat het misschien helemaal niet zo loopt zoals je zou willen. Zeker niet gemakkelijk, onvoorspelbaar eerder, maar als je in die juiste bevallingsmodus geraakt, is bevallen het uiterst mooie én onvergetelijke ervaring! 

Anoniem

Ik heb dit jaar voor de tweede keer deelgenomen aan de zwangerschapsyoga en heb dit opnieuw als zeer positief ervaren. Het is niet alleen een goede voorbereiding op de bevalling maar het biedt ook houvast tijdens de (onvermijdelijke) piekermomenten tijdens de zwangerschap. Tot slot is het een wekelijks moment van rust en ontspanning.  Een aanrader dus!

Anoniem

Het is persoonlijk wat voor een zwangerschap en naderende bevalling van waarde kan zijn. Alle opmerkingen, ideeen en adviezen die een goed gevoel aan mijn proces konden geven heb ik in mijzelf opgenomen. Door te volgen wat er uit zichzelf op mijn pad kwam hoorde ik positieve ervaringen van anderen zodat ik me beter ging voelen in de zwangerschap en open stond voor de naderende bevalling.

Uit belangstelling en in de stroom werd ik doorverwezen naar Anita Bosch die vanuit yoga als basis, toegespitste lessen geeft voor aanstaande moeders. Anita geeft aanwijzingen waardoor positieve aandacht op zwangerschap en bevalling wordt gestimuleerd.

Ik had geen verwachtingen maar heb alles gekregen en ontvangen wat ik hoopte.

Anita heeft mij, naast de inzet van Yoga en overige (adem)technieken die een voorspoedige bevalling kunnen stimuleren, vooral geleerd hoe belangrijk de kracht van je gedachten kan zijn en hoe dit kan helpen tot overgave aan natuurlijke processen in het moment.

Deze natuurkracht was mij eerder bekend. Toch was het de herhaling die mijn inmiddels, door eerdere ervaring, verstarde vertrouwen opnieuw los wist te maken. Anita weet deze helpende gedachten middels oefeningen voelbaar te maken. Mijn vertrouwen en focus hebben een groei door kunnen maken vooraf maar ook tijdens de bevalling, waarop deze een golfbeweging in werking hebben weten te zetten.

De oerkracht die binnenkomt zoals de bliksem is met geen techniek of kunstje op te vangen. Uiteindelijk hebben in mijn beleving het toeval en persoonlijke omstandigheden eraan meegewerkt dat ik mijn belemmerende gedachten heb weten uit te schakelen. Het zijn wel de (yoga)technieken en de kracht van je gedachten die je kunnen helpen om jezelf weer te herinneren hoe je de oerkracht voor jou kunt laten werken. Je kindje kan zo zijn weg vinden zodat lijden, (bege)leiden wordt! 

Karlijn Korteweg

Tijdens mijn tweede zwangerschap heb ik zwangerschapbegeleiding bij Anita Bosch gevolgd.

Het was voor mij even een rustig moment in de week om stil te staan bij mijn zwangerschap omdat ik al een zoontje van 1,5 jaar had rondlopen. Hierdoor sta je wat minder stil bij je zwangerschap. Even een momentje voor mijn ongeboren kindje en voor mezelf was het erg prettig. Daarnaast wilde ik vol zelfvertrouwen de bevalling in. De yoga bestond vooral uit het goed kunnen ontspannen, omgaan met pijn, verschillende ademhalingstechnieken tijdens de bevalling en persen. Er werd gezamenlijk in een vertrouwde omgeving gesproken over hoe de bevalling kan verlopen, of er lichamelijke ongemakken/complicaties waren etc.

Ik heb de lessen als zeer prettig ervaren. Samen met de andere cursisten werd er laagdrempelig gesproken over de zwangerschap en werden ervaringen en gedachten uitgewisseld.

Tijdens mijn bevalling heb ik veel gehad aan de ademoefeningen om de weeën zo rustig mogelijk op te vangen.

Het was ook echt een feestje om na de bevalling alle jonge moeders weer te zien met de baby's.

Bedankt voor de fijne begeleiding Anita! 

Sandra van Dun

Drie zwangerschappen, drie periodes met zwangerschapsyoga en drie bevallingen waar ik heb toe kunnen passen wat we besproken en beoefend hadden. Je ademhaling op de juiste manier gebruiken, je gedachtes kunnen ombuigen en vasthouden en een goede houding zijn altijd erg belangrijk, maar kunnen tijdens je zwangerschap en bevalling hét verschil maken!

En dat te leren samen met een hele leuke groep mede-zwangeren is waarom ik zwangerschapsyoga een absolute aanrader vind! 

Marijke Pijnacker

Bij de gedachte aan yoga denk je misschien in eerste instantie aan iets zweverigs. Maar niets is minder waar. Zwangerschapsyoga heb ik ervaren als een verrijking. In verschillende thema's kwamen alle facetten van de weg naar het bevallen en het bevallen zelf aan bod. Ook verschillende ontspanningsoefeningen kwamen voorbij. Dit op een prettige duidelijke beeldende manier uitgelegd. En ook meteen toepasbaar. Zoals de verschillende manieren van ademhalen. Je moet je er wel even voor open stellen maar als je goed kijkt, luistert en probeert heb je er zeker wat aan bij het bevallen. Wat ik ook als heel fijn heb ervaren was de ruimte voor de inbreng. Alles kon bespreekbaar gemaakt worden en de les kon er direct op aangepast worden.

Ook de partneravond is aan te raden omdat de partner dan meer betrokken kan zijn bij de bevalling en weet wat je geleerd hebt. Zou ik bij een volgende zwangerschap weer yoga gaan volgen? Ja, het samen met andere aanstaande moeders bezig zijn met de aanstaande bevalling is heel erg prettig en gezellig. 

Saskia Brouwers

Ik heb tijdens alle drie mijn zwangerschappen lessen mogen volgen bij Anita. De lessen hebben aandacht voor jouw lichamelijke gezondheid tijdens de zwangerschap, aandacht voor jouw kindje en geven je kracht en zelfvertrouwen om goed de bevalling in te gaan.
Anita leert je welke bewegingen goed voor je zijn, voor tijdens en na de bevalling. Ze leert je ook diverse ademhalingstechnieken die je tijdens de bevalling kan gebruiken. Anita geeft je ook de ruimte om vragen te stellen over het geen waar jij tegen aan loopt tijdens de zwangerschap. De lessen waren voor mij echt een rustpunt in de week. Door een druk en hectisch leven is het belangrijk omeen keer in de week zelf centraal te staan.

Foto's Moeders met hun baby

29 augustus 2018

baby-bijeenkomst-aug-2018-1103

september 2016

baby-bijeenkomst-sept-2016-8393